14 Nisan 2012 Cumartesi

Gün 15: İşsiz Kalanlara Küçük Tavsiyeler 2

Bugün de, yaşadığım deneyimlere dayanarak, çalışmayıp para kazanmıyorken nasıl daha tasarruflu yaşanır, masraflar nasıl kısılır konusunda küçük tavsiyelerimi yazacağım.

Artık düzenli bir gelirim yok, şirket arabası da yok, elimdeki bir miktar para ile idare edeceğim. Ben neler yaptım?

1. İlk günler taksiye bindim, sonra ne kadar masraflı olduğunu görüp hemen bir İstanbul kart alıp toplu taşımayı kullanmaya başladım.
2. Evime yardım için gelen Ayşe Abla’dan artık gelmemesini rica ettim. Temizliği kendim yapıyorum.
3. Aylık para ödediğim tüm üyeliklerimi kontrol ettim. Gereksiz masraf gördüklerimi, örneğin dijital TV üyeliği, iptal ettirdim.
4. Marketten alışveriş yapmadan önce birkaç yer gezip fiyatları, kampanyaları karşılaştırıyorum. Alışverişimi en uygun fiyata göre yapıyorum.
5. Hiçbir alışverişimi kredi kartına taksit yaptırmıyorum, hatta kredi kartımı mümkün olduğunca kullanmıyorum.
6. Bir şey almadan önce, gıda dışı, gerçekten ihtiyacım var mı diye soruyorum, yoksa kesinlikle almıyorum.
7.  Artık sağlık sigortam yok. Kız çocukları ömür boyu babalarından sigortalı olabiliyor. Sağlık konusundaki masraflarımı da bu şekilde kısmış oldum.
8. Manikür, kaş gibi işlemler için kuaföre gidiş sıklığını azalttım, evde yapabildiğim işlemleri kendim yapmaya başladım.
9. Yemek için dışarıda daha hesaplı yerleri tercih ediyorum. Zaten diyette olduğum için rahat ettim. 

4 yorum:

  1. aslında bu tavsiyeler herkesin yapması gereken şeyler. özelllikle market alışverişine çok para gidiyor. saçma sapan bir sürü şey alıyoruz 2 torbaya 100 tl ödeyip geliyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısın, parayı çarçur etmek yerine kendi zevklerimiz, bizi mutlu eden şeyler için harcamak daha mantıklı geliyor bana da.

      Sil
  2. Sizi çok iyi anlıyorum,bu sıkıntılı günleri en kısa zamanda atlatmanızı dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında sıkıntı gibi bakmıyorum ben, daha çok tasarrufu öğrenmeye, paraya bağlı olmadan yaşayabilmeye çalışıyorum. Çalışmamak, para kazanmamak şimdilik bir tercih benim için. Yıllarca çok yoğun çalıştığımdan biraz mola.

      Sil