30 Nisan 2012 Pazartesi

Gün 31: Bir Kadın 42 Bedeni Aşınca Gör Başına Neler Gelir



Bir ayda Dukan Diyetiyle 5,2 kilo verip 44 bedenden 42 bedene düştüm. 42 çok kritik bir bedendir, bunun üstüne çıktığınızda modacılar tarafından artık başka bir kategoriye sokulursunuz. Ya da erkeklerin de anlayacağı şekilde söyleyelim küme düşersiniz.  Eskiden güle oynaya alışveriş yaptığınız mağazaların kapısından giremezsiniz, detektörler öter şişman içeri girdi diye. Türkiye’deki mağazaların çoğu 42 bedene kadar üretim yapar. Dolayısıyla 42 bedenden büyükseniz doğru büyük beden mağazalarına yollanırsınız. Kilo alamaya başlayan bir insan bu “büyük beden” sözünü 44 bedene ulaşmadan da yavaş yavaş duymaya başlar, bir nevi sizi yeni yaşamınıza alıştırırlar. “Büyük bedenlerimiz şu tarafta efendim, baktığınız elbisenin büyük bedeni de var” gibi.

Zaten az sayıda olan büyük beden mağazaları pahalıdır öncelikle. Madem şişmansın sonuçlarına katlanacaksın mantığını güder modacılar. Harcanan kumaş bir 36 bedene göre elbette fazladır ama fiyatını 2 katı yapacak kadar da değil. Hem şişman olduğun için mağdursundur bir de üstüne fazla para ödersin, işte sana çifte mağduriyet.

Bu mağazaların diğer bir özelliği de oldukça zevksiz olmalarıdır. Şişman olduğuna göre demek ki zevksin de diye düşündüklerinden olsa gerek sade, kibar bir şeyler bulmak neredeyse imkânsızdır. Güzel bir kot görürsünüz, bakarsınız paçaları işlemeli ya da arka cepleri taşlı. İş için lacivert bir takım bulursunuz, astarı ve kocaman düğmesi fuşya rengindedir. Her şey büyük desenli, allı güllüdür, bunların insanı daha da şişman gösterdiğinin ortalama her kadın bilir ama şişman mağaza tasarımcısı bilmez.

Kilo aldığım süreçte 42 bedeni aştığımı anlamam benim için oldukça acı bir tecrübeyle olmuştu. Bir süredir hep aynı kıyafetleri giymekten sıkılmıştım, aynı etek ve pantolonla neredeyse tüm yazı geçirmiştim. Sezon sonu indirimden yararlanmak için iş kıyafetleri satan şu bildiğiniz mağazalardan birine gittim. Dolaşırken yanıma bir satış görevlisi geldi ve küt diye “Yalnız ürünlerimiz 42 bedene kadar” dedi. Hiç beklenmedik bir anda gelen bu şoku hemen atlatıp “İyi de ben zaten 42 bedenim” dedim. Görevli genç, hafif bıyık altından gülümseyerek, “bazı serilerde 44 beden de var, isterseniz onlardan deneyelim” dedi. O anda kendimi Pretty Womsn filmindeki Julia Roberts gibi hissettim. Hani gittiği mağazada onu aşağılıyorlardı. Hayalimde mağazadan hışımla çıkıyorum, birkaç ay sonra 36 beden geri dönüyorum, tüm 36 beden kıyafetleri deniyorum, yüklüce bir alışveriş yapıyorum, ama bana başka bir görevlinin yardım etmesini istiyorum, falan filan. Hayal kısa sürdü. Keşke bu popoyu büyük gösteren eteği giymeseydim diye düşündüm sonra, bak beni 44 beden sandı diye. Gittikçe sinirleniyordum ama görevliyle inatlaşıyordum da. Keşke o anda çekip gitseymişim. Tamam dedim, girdim kabine 44 bedeni deneyeceğim ve çocuğa bana büyük oldu bu deyip onu bozacağım. Nerede o günler, verdiği 44 beden pantolon tam oldu, hatta üst bacakları baya baya yapıştı, iğrenç görünüyordu. Ben son zamanlarda aynı kıyafetleri giymekten onları muhtemelen bolartmıştım ve farkında değildim. Pantolonu beğenmediğimi söyleyip mağazadan çıktım. Ben çıkarken hala bıyık altından gülüyordu. Sorun 44 beden olduğumu söylemesi değil, söyleyiş tarzıydı. Görevliyi şikâyet etmeyi çok düşündüm ama belki bir zararı olur diye vazgeçtim.

Uzun lafın kısası 42 bedeni aşmamaya çalışın, vallahi küme düşersiniz. 

9 yorum:

  1. bende yarın itibariyle başlıyorum tebrik ediyorum azminizi ve isteğinizi. Benimde fazla bir 6 kilom var bu şekilde vermeye karar verdim yarın başlıyorum:) ama meyve yiyememek beni mahvedicek:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, size de başarılar, bol şans. Meyve yiyememek gerçekten en kötüsü. Sizin 6 kilonuz var neyse ki, bir ayda verirsiniz, bir ay sıkın dişinizi.

      Sil
  2. HlNe yazdiysan aynen dogru. Ben de bu kis bir mont bulamadim. Evans, M&S cok pahaliydi. Osmanbey Pangaltidaki buyuk bedenciler umre kiyafetleri gibiydi. Osmanbey metronun orda Neco var, b beden gibi durmuyor, iceride anliyosun,her beden var, yillarin magazasi, kadikoyde de var. Cok guzel kalipta buyuk bedenler vardi,oradan bulmustum. Tabiki pahaliydi, ama indirim pesin derken makul fiyat cikmisti. Yazmamin sebebi 42 bedenin uzeri hakikaten cok zor bir hayat. Aynen anlattigin gibi. Belki faydasi olur okuyanlara. Ben 2 ay once 48 dim. Simdi 44 hatta kumasina gore 42 oluyor. @soursecret

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel 2-3 beden küçülmüşsün,insan ne kadar mutlu oluyor. Bilgilerimiz paylaşalım ki ihtiyacı olanlar yararlansın.

      Sil
  3. Ben başaracağına inanıyorum,benim de intikam almak istediğim ne insanlar var hep o günün hayalini kurarak yememeye çalışıyorum.1 hafta boyunca okul da olmayınca bakalım ne kadar kilo vericem sporla meraktayım ve seni canı gönülden destekliyorum!:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Aman dikkat fazla kaçırma, hava da güzel bol bol yürüyüş de yapabilirsin.

      Sil
  4. Anlamıyorum bir de neden aşağılıyorlar arkadaş, ne var şişmansam yahu, hırsız mıyım, katil miyim neyim, şişmanım sadece bir git varsa var yoksa yok de yeter.

    Ben de 44'üm malesef, gören 40-42 diyor bir tek oradan şanslıyım ama ne fayda, mağazaların o cıvıl cıvıl renkleri yasak bana.
    Ama şimdilik :)

    YanıtlaSil
  5. Defne Hanım sizin yazınıza atfen bir anımı anlatmak istedim. Lise yıllarında çok ama çok zayıf olan bir sınıf arkadaşım vardı. Bizde zayıftık ama o kürdan diye tabir edilen sınıftandı. Ve şişman kilo alan birini gördüğü zaman asla çenesini tutamaz, karşısındaki aşağılamak için fısrat gibi görürdü. Yıllar geçti üniversiteler okundu, evlenildi ve biz görüşmeye karar verdik sınıfça. Geldiğinde kimse tanıyamadı onu çünkü 90 kilonun üzerindeydi. Ve bu kadar kiloyu sadece midesine söz geçiremediği için almıştı. Ortamda "bir zamanlar" şişman diye dalga geçtiği incecik arkadaşlarımızı gördü. Yüzündeki o pişmanlığı ve utancı hala dün gibi hatırlıyorum.

    O yüzden asla moralinizi bozmayın. Kimse ileride ne halde olacağını bilemez. Biz kendimizin farkındayız. Ve bunun üstesinden gelebiliyoruz.

    Zaten baharda gelmiş, çiçekler açmış, güzel ilkbaharın tadını çıkarın. Gereksiz insanlara kafa yormayalım :))

    YanıtlaSil